Het oogsten

Wij verbouwen brouwgerst op de boerderij aan Ommelanderwijk, Voor onze whisky gebruiken wij uitsluitend onze eigen gerst. Op elke fles zullen de coördinaten staan van het perceel waarop de gerst is verbouwd.

Traditioneel mouten

Na een kiemrust van ongeveer een maand wordt onze gerst in big bags vervoerd naar Vloermouterij Masterveld, Nederlands enige ambachtelijke mouterij. Deze mouterij in Winterswijk gebruikt oude traditionele methodes. Na het weken in water wordt de gerst op een vloer verspreid waar het ontkiemt. Daarna wordt het graan gedroogd in een oven waardoor mout ontstaat. In 25 kg zakken gaat de mout terug naar Ommelanderwijk.

Malen en maishen

Weer terug in de distilleerderij beland de mout in de moutmolen om te schroten. Deze stap is nodig om het zetmeel op te lossen in de distilleerketel. Water wordt toegevoegd en wij maishen in dezelfde ketel waar we nadat het zetmeel in alcohol is omgezet gaan distilleren.

Fermentatie

De fermentatie begint na het toevoegen van de gist en duurt een aantal dagen. Het alcoholpercentage is dan ongeveer 8%.

Distillatie

Wij distilleren in elektrische ketels. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door speciaal voor de distilleerderij aangelegde zonnepanelen. De moderne iStill ketels zijn goed geïsoleerd waardoor minder energie benodigd is voor het optimale distillatieproces.

Vaten

Ons distillatie product kan nu opgeslagen worden in eikenhouten vaten waar na drie jaar en een dag onze eerste Single Malt, Single Estate whisky gebotteld kan worden.